Urbex

P.I. Schutterswei te Alkmaar

 • date
 • 1 juni 2016

Een foto reportage van het bezoek aan Schutterswei, een verlaten gevangenis in Alkmaar.

Ik maak graag foto’s in verlaten gebouwen. Plekken met veel historie en waar je anders niet zomaar binnen komt. Daarom doe ik aan Urban Exploring. Op deze plekken maak ik dan foto’s waarmee ik een sfeer wil creëren die op deze locaties heerst. Een foto kan namelijk zoveel vertellen maar ook veel vragen oproepen.

Zo staat er in Alkmaar ook een verlaten gebouw, en niet zomaar een gebouw. Het is de oude gevangenis Schutterswei. De gevangenis is al enkele jaren niet meer in gebruik voor het in bewaring houden van gedetineerden. Elke keer als ik langs het gebouw kwam wilde ik weten hoe het er binnen uit zag. Maar binnen komen zal niet makkelijk gaan in een gevangenis, laat staan het er uit komen.

Enkele jaren geleden heb ik geprobeerd om toestemming te krijgen om foto’s te mogen maken. Helaas heb ik dat nooit voor elkaar gekregen. Ik bleef het echter proberen en nu is het gelukt, ik kreeg toestemming.

Samen met de zeer vriendelijke beheerder heb ik een afspraak gemaakt en zo mocht ik voor het eerst in mijn leven een gevangenis in. Ik mocht doen waarvoor ik kwam: foto’s maken.

Eerst even wat achtergrond over de P.I. Schutterswei:

De instelling is al sinds 1884 in gebruik als penitentiaire inrichting en werd in 1889 uitgebreid met 104 cellen. Het complex kreeg pas in 1958 definitief haar naam Schutterswei. Hierna hebben er nog enkele verbouwingen plaatsgevonden. Nu heeft het huis van bewaring een capaciteit voor 122 gedetineerden.

Voormalig staatssecretaris Albayrak van Justitie besloot in mei 2009 dat de gevangenis aan de Prins Bernhardlaan in 2012 haar poorten moet sluiten.

Het pand is inmiddels verkocht en er komt naar alle waarschijnlijkheid een hotel en restaurant in.

Op het moment dat ik binnen kwam en de beheerder mij een korte rondleiding gaf voelde ik de sfeer die ik in mijn foto’s wilde vastleggen. Het was een rauwe duistere sfeer van leegte. Ik heb twee uur lang mijzelf kunnen uitleven. De lange gangen met cellen, de controle kamer, de luchtplaats en ook de isoleercel, helemaal alleen op deze plekken was bijzonder om mee te maken.

Genoeg verteld, de foto’s staan hieronder, veel plezier met kijken. Mocht je een reactie achter willen laten, graag zelfs!

De voorkant

PI gevangenis Schutterswei Alkmaar

PI gevangenis Schutterswei Alkmaar

Huis van Bewaring

PI Schutterswei LR-6-3

De Keuken

PI Schutterswei LR-61

Het theater

PI Schutterswei LR-53-2

De controlekamer

PI Schutterswei LR-5

De trappen en de gang met cellen

PI Schutterswei LR-9-5

PI Schutterswei LR-4-6

PI Schutterswei LR-4

PI Schutterswei LR-4-2

PI Schutterswei LR-2

PI Schutterswei LR-9-4

PI Schutterswei LR-73

PI Schutterswei LR-9-2

PI Schutterswei LR-4-4

De doucheruimte

PI Schutterswei LR-4-3

De cellen

PI Schutterswei LR-4-5

PI Schutterswei LR-0004

PI Schutterswei LR-9-6

PI Schutterswei LR-6-2

De luchtplaats

PI Schutterswei LR-81

PI Schutterswei LR-2-2

PI Schutterswei LR-6-4

PI Schutterswei LR-6-6

De isoleercellen

PI Schutterswei LR-6

PI Schutterswei LR-9-10

PI Schutterswei LR-4-10

De sporthal

PI Schutterswei LR-9-7

PI Schutterswei LR-51

De wasruimte

PI Schutterswei LR-9-9

PI Schutterswei LR-4-9

De achterdeur

PI Schutterswei LR-4-11

Ik hoop dat je hebt genoten van deze reportage. Een reactie achterlaten is natuurlijk leuk, deze pagina delen natuurlijk ook.

60 Comments on P.I. Schutterswei te Alkmaar

 • Inge says:
  2 juni 2016 at 18:11

  Super mooi!!!

  Beantwoorden

 • Annemarie says:
  2 juni 2016 at 18:49

  Prachtige foto’s, Sven!

  Beantwoorden

 • Rint says:
  2 juni 2016 at 19:02

  Prachtig Sven!

  Beantwoorden

 • Ron de Vries says:
  2 juni 2016 at 19:20

  Geweldige reportage Sven

  Beantwoorden

 • Brenda says:
  2 juni 2016 at 19:33

  Ziet er geweldig mooi uit die reportage Sven

  Beantwoorden

 • Gerda vendel overtoom says:
  2 juni 2016 at 19:50

  De jaren 1950 1955 speelden mijn vader en broers met de kerst kerstmuziek.
  Mijn vader op de chello. Mijn broer viool. En een broer chello.
  Verdere bezetting weet ik niet meer. Wel van een zangkoor.
  Ik ben een paar keer mee geweest. De eerste keer. Ik was 16 jaar
  Was ik zo onder de indruk. om tussen mannen in de gevangenis kerstliedjes te zingen.
  Een mooie herinnering aan het… HUIS VAN BEWARING… Gr. Gerda Vendel.

  Daarom mijn reactie .

  Beantwoorden

  • Sven van der Kooi says:
   2 juni 2016 at 22:14

   Dank je wel Gerda. Leuk om te te lezen wat jouw ervaringen zijn met Schutterswei. Ik begrijp dat het heel veel indruk op je heeft gemaakt.

   Gr Sven.

   Beantwoorden

 • Marion says:
  2 juni 2016 at 20:54

  Hele mooie foto’s!! Nu heb ik het toch een keer van binnen gezien.

  Beantwoorden

 • José says:
  2 juni 2016 at 21:03

  Mooi Sven!

  Beantwoorden

 • Iris says:
  2 juni 2016 at 21:52

  Wat een prachtige serie!

  Beantwoorden

 • Yvonne says:
  2 juni 2016 at 22:07

  Hallo Sven,
  Mooie foto’s !
  Ook ik heb de fabelachtige eer gehad er eens als bezoeker binnen te wandelen.
  Dit om enige info te verzamelen voor een herinneringenboek voor mijn opa en oma.
  Mijn opa heeft jaren bij Schutterswei gewerkt als bewaarder, sportinstructeur en later als bibliothecaris. Tevens woonden zij in één van de toenmalige bewaarderswoningen aan de Prins Bernardlaan.
  Het is al weer enige jaren geleden dat ik er binnen ben geweest. Er zaten toen nog een enkele gedetineerden.
  Een indrukwekkende ervaring, vooral het gebouw zelf!!

  Beantwoorden

  • Sven van der Kooi says:
   2 juni 2016 at 22:19

   Dag Yvonne,

   Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen dat je ook binnen bent geweest, helemaal omdat het ook het werk van je opa was.

   Groetjes Sven

   Beantwoorden

 • Edwin says:
  2 juni 2016 at 23:50

  Gaaf.
  Mooie foto’s
  Ik heb er met plezier gewerkt
  Gr edwin

  Beantwoorden

 • Nynke says:
  3 juni 2016 at 02:46

  Wat een prachtige foto,s van een pracht gebouw super!!!!

  Beantwoorden

 • Daantje. says:
  3 juni 2016 at 04:27

  Hele mooie foto’s met veel herinneringen. Mijn eerste aanname plaats…..en kon toen in dienst komen in pi zwaag..
  Mooi pand in een mooie omgeving van ” de hout”.
  Foto’s met waarde….
  Thanx.

  Beantwoorden

 • Joke says:
  3 juni 2016 at 08:06

  Ik krijg een gevoel van heimwee bij deze prachtige foto’s! Ik heb hier de laatste tien jaar van het bestaan van deze mooiste gevangenis van Nederland gewerkt als bibliothecaris en het waren de mooiste jaren van al mijn jaren bij het gevangeniswezen! Bedankt! Groetjes, Joke

  Beantwoorden

 • Peter de Groot says:
  3 juni 2016 at 09:55

  Hallo Sven,

  Mooie serie foto’s zeg. Ze komen me heel bekend voor omdat ik een bijna zelfde serie heb vanuit de tijd dat de inrichting nog bewoond was. Veel structuren en kleuren komen nog overeen met die van toen alhoewel het verval inmiddels zichtbaar is. De foto met de gevelsteen ‘Huis van Bewaring’ is mij dierbaar omdat ik deze steen indertijd heb weten te ‘redden’ uit de gevel van het HvB Bergerhout’ toen dat rond de eeuwwisseling werd gesloopt. Ook aan de luchtplaats zitten veel herinneringen, in de jaren tachtig waren de muren prachtig beschilderd door de destijds gehuisveste Molukse treinkapers. Aan de foto’s van de strafafdeling bewaar ik heel sterke herinneringen omdat daar heel veel reputaties werden gevestigd en ook weer verloren door de gedetineerden die daar vanwege allerlei vervelende, tragische en gewelddadige redenen dagen en soms weken verbleven. Ik heb tussen 1979 en 2011 de inrichting in vele hoedanigheden als mijn werkplek mogen beschouwen en bewaar daar nog steeds veel, ook tastbare, herinneringen aan. Jouw foto’s brengen veel van die momenten weer terug in mijn gedachten, ik heb er lang en aandachtig naar gekeken en van genoten, dank daarvoor.

  Beantwoorden

  • Sven van der Kooi says:
   3 juni 2016 at 11:39

   Dag Peter,

   Hartelijk dank voor de reactie. Ik ben onder de indruk van uw verhaal en de belevenissen.
   Wellicht dat ik nog een fotoboek ga maken, mag ik dan contact met u opnemen om wat informatie op te vragen?

   Vriendelijke groet,

   Sven van der Kooi

   Beantwoorden

   • Heidy says:
    3 juni 2016 at 13:26

    Grote P!! Wat hadden we het leuk daar!

    Beantwoorden

    • Peter says:
     4 juni 2016 at 12:04

     Heidy kanjer, dat was zeker zo. Denk ook aan jou met plezier terug.

     Beantwoorden

   • Peter says:
    3 juni 2016 at 14:06

    Hallo Sven,

    Dat is prima, je weet m’n mailadres.

    Groet, Peter

    Beantwoorden

 • Heidy says:
  3 juni 2016 at 13:27

  Leuk om de foto’s te zien en de verhalen van oud collega’s! Hele leuke tijd daar gehad op de bevolking van 1998-2008.

  Beantwoorden

 • Roselyne Oudenampsen-Joyal says:
  4 juni 2016 at 07:22

  Zo mooi en ietsje verdrietig om het allemaal weer te zien. Fijn ook om de reacties van “collega’s”te lezen. Helemaal met Peter eens, je ziet het verval, dat doet pijn maar tegelijk loop je er weer zoals ik dat vele jaren heb gedaan. Een plek waar het personeel “ëen familie”was. Bedankt

  Beantwoorden

 • Marijke says:
  4 juni 2016 at 11:19

  Mooie foto’s zeg! Zo mooi om te bekijken. Heb er gewerkt van 2010 tot de sluiting en hele goede herinneringen aan die tijd.

  Beantwoorden

 • Eddie says:
  10 juni 2016 at 12:17

  Hele mooie foto’s, ik had ze graag meegenomen in de presentatie over jou op de FVS.

  Beantwoorden

 • Carla schra says:
  21 september 2016 at 18:29

  Wat een mooie foto’s. En herinneringen want mijn schoonvader heeft daar jaren gewerkt en henk woonde naast de gevangenis op nr 11.

  Beantwoorden

 • Roy brunn says:
  25 januari 2017 at 18:15

  Hallo super mooie foto’s ik heb met mijn vorige werkgever daar nog een aantal cellen geschilderd waarbij de gevangene zelf vroegen of ik mijn pas aan hun wou geven zodat ze naar buiten konden.ik moet toegeven dat het daar nu aardig schoon is terwijl het leeg staat top gedaan.

  Beantwoorden

 • jaz says:
  26 februari 2017 at 14:35

  ik will daar ook naar binnen

  Beantwoorden

 • Sj says:
  27 maart 2017 at 23:13

  Hoi Sven,

  Wat apart om het zo terug te zien. Ik ben in 2010 in Schutterswei terechtgekomen als gedetineerde, maar ondanks dat Schutterswei al behoorlijk oud is en detentie absoluut niet leuk is, heb ik er toch een paar mooie momenten meegemaakt mede doordat het personeel ontzettend aardig voor me waren.

  Ps: Joke ik vond u ook altijd een aardige vrouw!

  Beantwoorden

 • Marianne says:
  27 april 2017 at 07:10

  Wat ontzettend gaaf. Als dit als fotoboek zou verschijnen, zou ik het gelijk kopen.

  Beantwoorden

  • Sven van der Kooi says:
   7 mei 2017 at 09:34

   Dank voor je reactie. Het maken van een boek hiervan staat zeker op de planning. Als het zover is zal ik uiteraard melden op mijn website.

   Beantwoorden

   • Frits Bakker says:
    7 augustus 2017 at 12:13

    Ja, daar heb ik ook interesse in!

    Beantwoorden

    • Sven van der Kooi says:
     7 augustus 2017 at 19:21

     Dank Frits, ik wil in het najaar gaan beginnen, ik heb hiertoe op heden nog geen tijd voor gehad. Zodra het zover is neem ik contact op, bedankt!

     Beantwoorden

 • Mariska says:
  9 mei 2017 at 11:38

  Prachtige foto’s de beheerder van Schutterwei tipte me al ,maar ik was vergeten op te schrijven welke website het was. Nu gevonden gelukkig ,prachtig !!

  Beantwoorden

 • Jos F. says:
  16 mei 2017 at 18:36

  Prachtige foto’s.. ik heb 16 jaar in Schutterswei gewerkt en herken alles op de foto,s.
  Het mooie aan deze reportage is de somberheid die de foto’s weer geven.
  De foto’s geven een beladen sfeer weer.
  Ik ben zelf ook bezig met fotografie en mag binnenkort wat trouwfoto’s maken in Schutterwei.
  Nu kan het nog.. straks is het een hotel en heerst er een andere sfeer net als Oostereiland in Hoorn.

  Beantwoorden

  • Sven van der Kooi says:
   7 augustus 2017 at 19:17

   Dank voor je reactie Jos. Wat leuk dat je ook met fotografie bezig bent en dat je en bruiloft heb mogen fotograferen daar. Is het gelukt?

   Beantwoorden

 • Frits Bakker says:
  7 augustus 2017 at 12:05

  Heb daar eind 50’s, begin 60’s vaak verbleven, toen was er aanzienlijk minder “luxe”, de omstandigheden waren er bijzonder spartaans. Niet op bed liggen overdag, het bed moest overdag altijd opgeklapt zijn. Pas om een uur of tien mocht je gaan slapen. Je sanitair bestond uit een aarden kruik met water en een emmertje. Je toilet stond in je cel, in de vorm van een stinkend tonnetje. Verder zat je 23 uur van de 24 in je cel, dat andere uur mocht je rondjes lopen over de luchtplaats. Één keer in de week een kwartier douchen en één schoon laken, het andere laken verhuisde dan van onder naar boven… Werkzaamheden waren 5000 knijpers op een dag in elkaar zetten, als je dat niet haalde waren er sancties zoals geen luchten meer met de andere gevangenen maar alleen in een “luchtkooi”, dat was zoiets als een apenkooi in Artis…

  Beantwoorden

  • Sven van der Kooi says:
   7 augustus 2017 at 19:21

   Dag Frits, hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie. Bijzonder om deze informatie te lezen! Dat het zo erg was heb ik nooit geweten…

   Beantwoorden

   • Willem says:
    9 oktober 2017 at 10:38

    Beste Sven,

    Als EX crimi o.a.hier gezeten , ben assistent bij het BAD geweest[inkomsten] en draaide de wasserette,

    dit in de gang bij de ISO, en maakte de sportzaal schoon.

    Zodoende ook het IBT zien oefenen = indrukwekkend.

    Verdiende straf was het beste om hier uit te zitten,mijn verhaal naar mijn [klein]kinderen zijn met deze
    mooie foto’s toe te lichten.

    Bedankt,

    Groet Willem

    Beantwoorden

    • Sven van der Kooi says:
     26 november 2019 at 16:18

     Dag Willem,

     Een late reactie van mijn kant uit, ben weinig met mijn website bezig geweest en pak het nu weer op.
     Leuk om je reactie als ex crimi te lezen en fijn dat mijn foto’s bijdragen aan je verhalen.

     Gr Sven

     Beantwoorden

 • Ilya says:
  23 januari 2018 at 13:32

  Heel tof. Ben er zelf ook onlangs in geweest. En in je verhaal herken ik veel van mijn pogingen om in de PI Noordsingel terecht te komen. Uiteindelijk ook gelukt. Is inderdaad bijzonder om in je eentje in zo’n stille bajes rond te lopen…..

  Beantwoorden

  • Sven van der Kooi says:
   26 november 2019 at 16:17

   Dank je wel voor je reactie. Het is inderdaad erg bijzonder om in zo een gebouw rond te dwalen.

   Beantwoorden

 • Petra Bakker says:
  30 juni 2018 at 11:53

  Schitterend. Ben jaloers.

  Beantwoorden

 • Hélène Potman says:
  24 juli 2018 at 16:59

  Hallo ik wil graag weten of het mogelijk is om de binnenkant van de schutterswei eens te bezichtigen…
  Het lijkt me heel interessant om het met eigen ogen te kunnen zien…
  In afwachting van uw antwoord
  Hélène Potman

  Beantwoorden

  • Sven van der Kooi says:
   26 november 2019 at 16:16

   Dag Helene, excuses voor de late reactie. De gevangenis wordt momenteel verbouwd tot een hotel. Binnenkomen is niet meer mogelijk en was ook lastig.

   Beantwoorden

 • Appie K. says:
  18 augustus 2019 at 16:34

  Beste Sven,

  Wil je bedanken voor de herinneringen die ik in 1995 heb mogen meemaken in een van de beste gevangenissen.
  Het waren prachtige en leerzame jaren als beginnende cipier.

  Beantwoorden

 • Patricia says:
  7 maart 2020 at 22:26

  Ontzettend mooie foto’s!!
  M’n vader heeft hier gewerkt vroeger, en ik heb er een heleboel opnames van celblok h meegemaakt, waarin ik heb mee mogen spelen.
  Dankje voor deze reportage

  Beantwoorden

Leave a reply

Fields marked with * are required