Urbex

P.I. Schutterswei

  • date
  • 9 augustus 2016

Ik maak graag foto’s in verlaten gebouwen. Plekken met veel historie en waar je anders niet zomaar binnen komt. Daarom doe ik aan Urban Exploring. Op deze plekken maak ik dan foto’s waarmee ik een sfeer wil creëren die op deze locaties heerst. Een foto kan namelijk zoveel vertellen maar ook veel vragen oproepen.

Zo staat er in Alkmaar ook een verlaten gebouw, en niet zomaar een gebouw. Het is de oude gevangenis Schutterswei. De gevangenis is al enkele jaren niet meer in gebruik voor het in bewaring houden van gedetineerden. Elke keer als ik langs het gebouw kwam wilde ik weten hoe het er binnen uit zag. Maar binnen komen zal niet makkelijk gaan in een gevangenis, laat staan het er uit komen.

Enkele jaren geleden heb ik geprobeerd om toestemming te krijgen om foto’s te mogen maken. Helaas heb ik dat nooit voor elkaar gekregen. Ik bleef het echter proberen en nu is het gelukt, ik kreeg toestemming.

Samen met de zeer vriendelijke beheerder heb ik een afspraak gemaakt en zo mocht ik voor het eerst in mijn leven een gevangenis in. Ik mocht doen waarvoor ik kwam: foto’s maken.

Eerst even wat achtergrond over de P.I. Schutterswei:

De instelling is al sinds 1884 in gebruik als penitentiaire inrichting en werd in 1889 uitgebreid met 104 cellen. Het complex kreeg pas in 1958 definitief haar naam Schutterswei. Hierna hebben er nog enkele verbouwingen plaatsgevonden. Nu heeft het huis van bewaring een capaciteit voor 122 gedetineerden.

Voormalig staatssecretaris Albayrak van Justitie besloot in mei 2009 dat de gevangenis aan de Prins Bernhardlaan in 2012 haar poorten moet sluiten.

Het pand is inmiddels verkocht en er komt naar alle waarschijnlijkheid een hotel en restaurant in.

Op het moment dat ik binnen kwam en de beheerder mij een korte rondleiding gaf voelde ik de sfeer die ik in mijn foto’s wilde vastleggen. Het was een rauwe duistere sfeer van leegte. Ik heb twee uur lang mijzelf kunnen uitleven. De lange gangen met cellen, de controle kamer, de luchtplaats en ook de isoleercel, helemaal alleen op deze plekken was bijzonder om mee te maken.

Genoeg verteld, de foto’s staan hieronder, veel plezier met kijken. Mocht je een reactie achter willen laten, graag zelfs!

De voorkant

Huis van Bewaring

PI Schutterswei LR-6-3

Alle andere foto’s staan hier

Leave a reply

Fields marked with * are required